Lubisz poznawać nowe smaki i chętnie eksperymentujesz w kuchni? Oryginalne dodatki do burgerów mogą sprawić, że twoje kanapki staną się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej! Oto 5 propozycji, które warto wypróbować.
Aromatyczne sery, które wzbogacą smak twoich burgerów
Tradycyjny amerykański burger nie może istnieć bez aromatycznego, rozpływającego się w ustach sera żółtego. Najczęściej wykorzystuje się cheddar lub ser mimolette. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco urozmaicić kompozycję smakową i dodać do burgera ser innego gatunku. Świetnym wyborem będzie chociażby ser pleśniowy - camembert lub brie. Fani kuchni włoskiej mogą wypróbować burgerów z dodatkiem sera burrata o wilgotnej konsystencji i lekko słodkawym smaku. Inną opcją jest półtwardy ser halloumi pochodzący z Cypru. Ten gatunek sera doskonale nadaje się do grillowania, ponieważ po obróbce termicznej pozostaje elastyczny i zachowuje swój kształt.
Oryginalne sosy i pasty do burgerów – łagodne czy ostre?
Klasyczny sos do burgerów przyrządza się z majonezu, przecieru pomidorowego, śmietany, octu i kilku innych składników. Chcesz spróbować czegoś nowego? Jeśli lubisz łagodne smaki, dodaj do burgera meksykańską pastę guacamole z awokado i cytrusów. Ciekawą opcją jest także sos bazyliowy czy limonkowe pesto z mielonymi orzechami. Miłośnicy pikantnych burgerów mogą zdecydować się na sos majonezowy z wasabi lub sriracha.
Jeżeli masz ochotę na pyszne i oryginalne burgery Kalisz, odwiedź Pasibusa! To miejsce, do którego warto się udać - możesz spróbować burgerów ze 100% wołowiną mieloną na miejscu. Kanapki są podawane z autorskimi sosami, których nie skosztujesz nigdzie indziej. Do przygotowania burgerów wykorzystuje się wyłącznie świeże, najwyższej jakości składniki, co w połączeniu z wyjątkowym klimatem lokalu gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne.
Owoce i grzyby – jakie pasują do burgera wołowego?
Warzywa, takie jak sałata, pomidor, czerwona cebula czy rukola, to chyba najpopularniejsze dodatki do burgerów. Czy w tej roli dobrze spiszą się także owoce? Jak najbardziej - pod warunkiem, że starannie dobierzesz resztę składników, aby całość tworzyła spójną kompozycję smakową. Świeże awokado świetnie pasuje do burgerów w stylu meksykańskim. Natomiast grillowany ananas, jabłko czy soczysta brzoskwinia to doskonałe towarzystwo dla pikantnych sosów i innych dodatków o wyrazistym smaku.
Do burgerów możesz dodać również grzyby, na przykład kurki czy grillowane pieczarki portobello. Idealnie komponują się zarówno z delikatną wołowiną, jak i kurczakiem czy żółtym serem.
Dodatki do burgera inspirowane kuchnią azjatycką
Azjatyckie smaki podbiły serca wielu Polaków. Czy ty także należysz do miłośników kuchni orientalnej? Jeśli tak, dodaj do tradycyjnego burgera kilka świeżych liści shiso czy odrobinę wodorostów nori. Smak wołowiny podkreśli także azjatyckie kimchi z fermentowanej kapusty i warzyw. Tak wyraziste dodatki nie potrzebują wiele, aby rozpieścić twoje kubki smakowe!
Bez względu na to, czy jesteś tradycjonalistą, czy masz ściśle sprecyzowany gust kulinarny, warto od czasu do czasu skosztować nowych połączeń. Wypróbuj kilka oryginalnych dodatków i przekonaj się, że klasyczny burger może mieć niejedno oblicze!
- Zewnętrzny materiał partnerski